Thema: Moppereend

Bij K.O.nijntje zijn we bezig geweest met het thema moppereend! Moppereend was prentenboek van het jaar en mede daarom, een heel leuk thema om aandacht aan te besteden bij K.O.nijntje. 

Inmiddels hebben we het thema afgerond en willen we jullie graag nog het één en ander laten zien.

Samen met de kinderen hebben we 6 weken lang plezier en leermomentjes gehad met moppereend. De hele ruimte was versierd met bijpassende versieringen. We hadden op het raam aan de peuterkant heel groot alle dieren uit het boekje staan, en in de ruimte hingen een heleboel regenbogen! Samen met de kinderen hebben we namelijk een regenboog geknutseld. En wat kregen we daar leuke reacties op! Al die regenbogen fleurden de ruimte helemaal op en alle kinderen wilden ze het liefst gelijk mee naar huis. Maar we hebben er eerst nog even samen van genoten, voordat ze mee naar huis gingen. 

Maar naast het knutselen hebben we natuurlijk ook gelezen en gezongen. Het boekje was een groot succes bij alle peuters! En de bijbehorende liedjes werden ook geregeld thuis gezongen hebben we begrepen! Super leuk natuurlijk dat een thema zo leeft bij de kinderen. Naast het boekje lezen hebben we ook een vertelkastje gebruikt. Dit was pas echt een spectakel! Alle peuters zaten dan ineens heel rustig en stil te luisteren en te kijken naar wat er allemaal gebeurde. Plaat voor plaat gingen we het verhaal bij langs in het vertelkastje. Het was net een kleine voorstelling! Mochten jullie benieuwd zijn naar het liedje waar we samen met de peuters op zongen en dansten. Toets dan even moppereend in op YouTube en je krijgt meteen het moppereend liedje te zien. Leuk om ook thuis nog even te luisteren!

In dit thema kwam ook het onderwerp emoties voor. Aandacht voor emotie is natuurlijk een belangrijk stuk in de ontwikkeling. We konden samen met de peuters ons meer verdiepen in verschillende emoties en hierover praten en lezen met elkaar. 

Ook op de babygroep hebben we aandacht besteed aan dit thema. Een aantal voorbeelden van wat we gedaan hebben aan de baby kant is, natuurlijk ook zingen! Hier zongen we vooral het volgende liedje: 

Moppereend daar in de wei
Waarom ben jij dan niet blij?
Wacht jij dan maar op de regen
Dan kun je er wel weer tegen
Moppereend daar in de wei
Waarom ben jij dan niet blij?
(melodie van Olifantje in het bos)

Daarnaast bekeken we samen de regendruppels op de ramen en volgden we de lichtjes op de muur en vloer als de zon scheen en onze kristal allemaal kleine regenboogjes produceerde. De ruimte was aan de babykant ook helemaal in het thema versierd en ook hier zorgden de dieren en de regenboog voor interactie samen met de kindjes. 

We hadden ook alle dieren uit het boekje als knuffels en konden hier natuurlijk aan beide kanten extra veel mee knuffelen en het verhaaltje naspelen! 

Tot zover een gedeelte van ons moppereend avontuur! Wij en de kinderen hebben ervan genoten en we hopen dat we heel snel samen met alle kinderen weer een nieuw thema kunnen ontdekken. 

Previous slide
Next slide